Velká Británie ep. III: Liverpool podruhé

Ráno prohodíme pár slov s naším hostitelem Adrianem. Dáváme si s ním kávu a snídani a vyrážíme do města. Ukázal nám, odkud je nejlepší chytit autobus na Anfield Road o kterém Jarča pořád mluví. Prý Liverpoolu kdysi fandila. Hrozně moc tam chce jet, prý „když už tu jsme“.

Zastávku není těžké najít. Problém je, že chceme celodenní lístek, který ovšem bude platný pouze na busech jedné společnosti. Z naší zastávky samosebou jezdí dvě společnosti. Chceme lístek na autobusy Arriva, které nás večer vezmou i na letiště. K fotbalovému stadionu z naší zastávky jede druhá společnost. Hm, co s tím? Kupujeme lístek u řidiče Arriva autobusu a jedeme kousek aspoň přibližně tím směrem, kam máme namířeno. Doufám, že pak navážeme na jinou linku.

Povedlo se a stojíme před slavným Anfield Road stadionem. „U té brány chci fotku,“ říká Jarča a doplňuje jedním dechem „a někde tu je nápis ‚you’ll never walk alone.'“ Tak obcházíme celý stadion.

O jedno kolečko kolem stadionu a milion fotek později vyrážíme do centra. Čeká nás China Town a The Beatles Story muzeum.

Na čínskou čtvrť se těším. Těším se na jejich jídlo a architekturu, která je prý na budovách hodně znát.

Procházíme bránou do čínské čtvrti. Je prý největší v Evropě a druhá největší na světě mimo Čínu. Stavba je to opravdu hezká, ale vede do ‚čtvrti duchů‘. Všechny obchody i restaurace jsou zavřené. A to je bez 20 minut poledne! Navíc na nás čekala jen asi půlka ulice čínských nápisů a pak opět ‚normální Liverpool‘. „To jsem teda čekal víc…“ vyslovím nahlas naše společné zklamání a Jarča přemýšlí: „třeba jsme přišli že špatné strany?“

Ukáže se, že není daleko od pravdy. Čínská čtvrť opravdu pokračuje druhým směrem, než kterým jsme se vydali. Ale to, že je to čínská čtvrť, by člověk skoro nepoznal. I tak si v nedaleké restauraci dám čínskou polívku a Jarča rýži s masem.

Po Bold Street jdeme k The Beatles Story muzeu. Bold Street je plná obchodů a pouličních umělců. Vyšší i nižší kvality. Od skřehotavého pána s blikajícím reproduktorem po poměrně slušně hrající partu možná budoucích Beatlesáků. Kdo ví?

Míjíme Albert Dock a sestupujeme po schodech do muzea Beatles. Za vstupné 17 liber dostaneme audioprůvodce a… to je vše. Historie The Beatles je zde popsaná detailně od prvního stekání po rozpad, sólo kariéry a smrt Johna Lennona a George Harrisona.

V muzeu jsme byli dobré dvě hodiny a nez jsme se dostali ven, bylo čtvrt na čtyři. Rychle kupujeme suvenýry a míříme na letiště. Čeká nás už jen let do Vídně a pak cesta busem domů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.